Idyllinen ympäristö

Majoitu Sunilassa

Tervetuloa unohtumattomaan lomakokemukseen Kotkan Sunilassa. Täällä yhdistyvät Alvar Aallon suunnitteleman historiallisen arkkitehtuurin eleganssi ja nykyaikainen mukavuus. Tarjolla on kolme ainutlaatuista majoitusvaihtoehtoa – Aino, Eero ja Alvar – jotka tarjoavat erilaisia sisustustyylejä ja modernia mukavuutta.

Majoituksemme Kotkan Sunilassa

Tutustu kohteisiin

Alueella voit kokea asumisen idyllin, Aallon suunnittelemien rakennusten harmonisten muotojen ja luonnon välisen vuoropuhelun keskellä. Alvar ja Aino Aallon henki elää vahvasti alueen suunnittelussa, tuoden esille ajattoman estetiikan ja toiminnallisuuden yhteen sulautumisen.

Asunnot

Voit varata Päivölän rivitaloon asunnot "Aino" ja "Eero", joissa molemmissa on makuuhuone ja olohuone. Lattiapinta-ala 45 m2. Kerrostalo ”Kivelän” ylimmässä kerroksessa on 30 m2:n yksiö "Alvar" . Kaikki huoneistot on sisustettu pääosin suomalaisella designilla. Suomalainen design sisältää myös asuntojen astiat ja ruokailuvälineet sekä vuodevaatteet ja tekstiilit. Jokaisessa näistä asunnoista on tarjolla kirjallisuutta arkkitehtuurin ja muotoilun ystäville. Kaikissa huoneistoissa on WiFi ja televisio.

Keittiöissä on kahvinkeittimet (suodattimet ja kapselit), vedenkeittimet, mikroaaltouunit, leivänpaahtimet, pannut ja kaikki muu tarvittava.

Sijainti

Sunila sijaitsee Kotkan kaupungin lähellä, noin 130 km Helsingistä itään aivan Itämeren rannalla. Helsingistä tai Helsinki-Vantaan lentoasemalta automatka kestää noin 1,5 tuntia. Bussilla matka Helsingin linja-autoasemalta kestää noin 2 tuntia.

Ovi ilta auringossa
Makuuhuoneen lipasto ja seinään upotetut kaapistot.

Sunila – modernismin uranuurtaja

Sunilan asuinalue on suomalaisen arkkitehtuurin ja kaupunkisuunnittelun helmenä tunnettu arkkitehti Alvar Aallon suurtyö. Sunila rakennettiin pääosin vuosina 1936–39. Se käsitti sekä Pyötisen saarelle sijoitetun selluloosatehtaan että laajan asuntoalueen. Sunilasta tulikin suurin Aallon suunnitelmien mukaan toteutettu yhtenäinen kokonaisuus.

Sunilan asuinalueella on noin 350 asuntoa. Asuinlähiö on ns. metsälähiö joka on rakennettu hyvin väljästi ja puistomaisesti ja jossa luonto, historia ja arkkitehtuuri ovat vahvasti läsnä.

Kaikki talot on nimetty enemmän tai vähemmän luonnon mukaan. Terassitalot Karhu ja Päivölä sijaitsevat heti Karhulasta päin Sunilaan tultaessa alueen pohjoisosassa. Näitä seuraavat Kontio, Kivelä ja Harjula, sitten Mäntylä, Honkala, Kuusela, Juurela ja Runkola, Mäkelän rivitalot ja lopulta eteläisimmät, Itämeren rannalla sijaitsevat Rantalan yli 200 neliöiset rivitalon asunnot. Näköyhteydellä Rantalaan sijaitsee entinen tehtaanjohtajan asunto Kantola, joka toimii nykyisin museo-, kongressi- ja konsertti- ym. tilana. Kantolaan kuuluu myös vuokrattava rantasauna.

Jokainen taloryhmä on omanlaisensa ja tutustuminen yksityiskohtiin on mielenkiintoista myös arkkitehtuuria vähemmän tuntevalta.

Alueella sijaitsee lisäksi muutamia talousrakennuksia, kuten entiset lämpökeskukset, autotallit ja ns. Aallon Maja, entinen pesula- ja saunarakennus.

Hiukan ennen terassitaloja kääntyy tie Sunilan Pirtille. Pirtti kunto- ja juhlasaleineen on Sunilan Sisun omistuksessa. Myös mielenkiintoinen kohde Aalto-faneille; rakennus remontoitiin Aaltojen suunnitelmien mukaan.

 • Mitä Sunilassa voi tehdä?

  Kuten jo sanottu, Sunila on asuinlähiö. Mutta ei mikään tavallinen sellainen.

  Sunilan suurin anti on tietysti arkkitehtuuri. Tutustuminen asuinalueeseen on mahdollista ulkokierroksella joko itsekseen tai opastetulla kierroksella (http://www.kotkaguides.fi) Arkkitehtuuriin ja muuhun suunnitteluun tutustuminen käy parhaiten asuntojen sisätiloissa myös asunnoista löytyvää kirjallisuutta hyödyntäen.

  Kantola, entinen tehtaanjohtaja Lauri Kannon edustusasunto, on hieno, vuonna 2022 julkisivusaneerattu funkkistalo korkeiden mäntyjen katveessa. Tavallisesti Kantolaan pääsee tutustumaan sisältäpäin, mutta talon ollessa varattu, kannattaa silti pistäytyä taloon kuuluvassa puistossa. Lisätietoa ja aukioloajat www.sunilankantola.fi

  Sunilan kunnostettu, kesällä 2023 avattu n. 2 km valaistu kuntorata ja Sunilan kentällä oleva pienimuotoinen ulkokuntosali ovat myös vapaasti käytettävissä.

  Hiekkaranta kivenheiton päässä !

  Äijänniemen vanhojen, kauniiden mäntyjen reunustama uimaranta sijaitsee Suulisniemessä, Itämeren rannalla. Matkaa Sunilasta sinne on autolla tai pyöräillen 4-5 min, kävellen n. 20 min. Retki rannalle kannattaa koko vuoden ympäri.

 • Entä kaupat ja ravintolat ?

  Sunilan vielä kukoistaessa pari vuosikymmentä sitten, oli alueella paljon erilaisia palveluita. Ihmisten siirtyessä asioimaan suuriin kauppakeskuksiin, siirtyivät myös pienet palveluntarjoajat pikkuhiljaa muualle. Säilynyt on kuitenkin Metsäkulman K-kauppa, josta saa kaiken tarpeellisen päivittäiseen tarpeeseen.

  Lähin lounaspaikka on kuitenkin keskellä Sunilaa. Korttelikoti Alvariskan todella edullinen kotiruokalounas on saatavilla, myös mukaan otettavaksi, ma-pe klo 11-12.

  Muita ruokapaikkoja ja ravintoloita löytyy Karhulassa ja Kotkassa. Kotkasaarelle keskustaan on Sunilasta 11,5 km, autolla noin 15 minuuttia.

 • Entä julkinen liikenne?

  Karhulan linja-autoasemalta on n. 3 km kävelymatka Sunilaan. Useita paikallisbussilinjoja kulkee Karhulan linja-autoaseman kautta ja taksiasema on sen kupeessa. Linja 1 Kotka-Hamina pysähtyy Rauhalan koulun kohdalla (n. 2,3 km). Linjojen 5B ja 25T bussit kulkevat Ratakatu-Sunilantietä pitkin, sekä linja 6 Metsäkulman puolelta Hallantietä pitkin useita kertoja päivässä.